5.11.11

Het raadsel van de pyramide 2

Arend van Dam

1804. Het gaat over Geertje Schmidt, een meisje van twaalf jaar. Ze gaat met haar pleegouders naar een soldatenkamp in Austerlitz. Ze moet geld verdienen met een hondenshow, maar dat is niet gemakkelijk. De soldaten zijn met hele andere dingen bezig, bijvoorbeeld met het bouwen van een pyramide. Geertje ontmoet een jongen, François, hij is de zoon van generaal Dumonceau. Maar op een dag steelt Geertjes hond de medaille van de generaal en komt daarbij om het leven.
Dan loopt Geertje weg van huis en vraagt ze of ze bij Hannis mag wonen. Ondertussen moet haar vader naar een soort gevangenis, omdat hij een paar dekens heeft gestolen. Geertje mag dan werken met haar honden in de dierentuin van de koning. Maar er komt een andere koning en die laat het niet doorgaan. Dan mag Geertje verblijven bij een aantal plantenexperts.
Ik vind het een mooi boek en het is ook leuk dat de Pyramide van Austerlitz nu nog bestaat. De voorkant van het boek ziet er misschien niet heel aantrekkelijk uit, maar als je eenmaal aan het lezen bent, is het een super goed boek! Arend van Dam (de schrijver van het boek) heeft een grappige en spannende schrijfstijl. Het is ook interessant dat het zich rond 1800 afspeelt, want dan kom je wat meer te weten over vroeger.
Door IJsbrand