25.3.17

Lobsters 2


Tom Ellen & Lucy Ivison, 
auteurs van Lobsters

Het boek gaat over een meisje, Hannah, en een jongen, Sam, die allebei bijna naar de universiteit gaan. Ze kennen elkaar nog niet, maar hebben wel allebei 1 doel: niet als maagd naar de universiteit gaan. Om dit doel te behalen hebben ze allebei nog precies 1 zomer. Maar de vakantie verloopt niet zoals gedacht... Gelukkig helpt het lot een handje om hen bij elkaar te brengen.
 
Ik vond het boek niet zo leuk, maar dat komt omdat ik er iets te jong voor ben. Ik ben 13 en volgens mij is het boek voor 15 jaar en ouder...  Ik denk dat het juist een heel spannend en hilarisch boek is voor deze leeftijdscategorie. Het boek kan echt gebeuren, het is niet een voorspelbaar liefdesverhaal dat altijd goed komt. Het gaat er vaak wat moeizaam aan toe. De hoofdpersonen, Sam en Hannah, maken veel rare dingen mee, zoals gênante dates en gesprekken. Ik raad het boek aan, maar dan wel aan mensen van 15 jaar of ouder;)

Gelezen door Rozemarijn (13 jaar)

Er is geen vorm waarin ik pas


Tessel (ongeveer 17) heeft een burn-out en hoeft dit jaar niet veel te doen op school, zodat ze uit kan rusten. Er is één ding dat ze wel af moet maken en dat is haar profielwerkstuk. Haar moeder zegt dat het een goed idee is om een cd te maken, maar Tessel weet niet zeker of ze wel goed genoeg kan zingen en ze kan alleen Nederlandse teksten schrijven. Een tijdje geleden is Sanne overleden en Tessel gaat bij de moeder van Sanne op bezoek om met haar te praten. Tessel weet zelf niet goed waarom ze dat doet, want ze kende Sanne nauwelijks. De moeder van Sanne en Tessel praten over van alles en leren elkaar steeds beter kennen. Ook haar leraar Nederlands, op wie ze lang geleden verliefd was en die niet zo goed met haar is omgegaan, speelt een grote rol in dit verhaal. Ze probeert hem jaloers te maken en gaat daarin best ver.

Toen ik dit boek in de winkel zag liggen, leek het me erg leuk, maar het viel wel tegen. De hoofdpersoon doet soms hele domme dingen en daardoor ergerde ik mij erg aan haar. Ook merkte ik pas na een kwart van het boek dat Tessel een meisje was. Daardoor moest ik best wel omschakelen. Ik vind het wél leuk dat er gedichten in het boek staan en de schrijfstijl was fijn. Ik denk dat andere mensen dit boek wel leuk kunnen vinden, want het is soms best wel spannend. Ik zou het wel aanraden aan oudere mensen, want er komt seks in voor en dat wordt best wel gedetailleerd beschreven.     

Gelezen door Nienke (14 jaar)

Littekens

Littekens
Anke de Vries

Paul is vanuit Nederland in zijn eentje naar Frankrijk gefietst en brengt zijn vakantie door bij zijn oom, tante en twee neefjes. De reis was best wel lastig, want hij had eerst een tumor in zijn been. Die is nu weggehaald, maar daardoor mist hij een stuk van een spier. De nacht voor zijn aankomst heeft Paul bij monsieur Martin geslapen. Monsieur Martin is een oude man die wel vaker mensen bij hem laat overnachten en hij heeft een kleinzoon die hem nauwelijks ziet. Als Paul hoort dat monsieur Martin van de trap is gevallen of geduwd, schrikt Paul. Samen met inspecteur Boltrie probeert hij erachter te komen wie hem heeft gedood (als hij wel is vermoord). In de stad ontmoet Paul Clara. Zij logeert bij haar oma. In deze stad weet niemand van haar verleden en dat wil ze zo houden. Clara en Paul worden vrienden, maar kan de dood van monsieur Martin iets te maken hebben met wat Clara heeft meegemaakt?

Ik vond dit boek echt heel leuk. Het verhaal zat erg goed in elkaar, want bijna elke gebeurtenis was nodig voor het verhaal en het kwam aan het einde van het boek allemaal erg goed bij elkaar. Ik vind het verhaal erg origineel en ik vind de personages erg leuk. Er is wel een beetje veel toeval in het verhaal. Ondanks dat sommige personages vervelende dingen hebben meegemaakt en sommige scènes best verdrietig waren, was het boek erg vrolijk. Vooral de scènes met Paul, Clara en Pauls neefjes waren erg grappig. Ik kan je dit boek erg aanraden. Het is wel geschikt voor verschillende leeftijden. Hoewel sommige onderwerpen best heftig waren, was het boek niet heel spannend, maar vooral heel leuk. 

Gelezen door Nienke (14 jaar)

11.3.17

De kids of Appetite

De kids of Appetite - Ze leefden en ze lachten en ze zagen dat het goed was
David Arnold

Victors vader is gestorven en heeft aan Doris, de moeder van Victor, een brief geschreven over hoe hij wil dat zijn as wordt uitgestrooid. Maar Doris is nu meer bezig met haar nieuwe vriend dan met de laatste wens van haar gestorven man. Als de vriend van Doris haar ten huwelijk vraagt, loopt Victor weg van huis en neemt de urn mee. Mad komt hem tegen en zegt dat ze een plek heeft waar hij kan blijven. Zo komt Victor terecht in een hechte groep die slaapt in een kas. De groep bestaat uit de leider Baz, zijn broer die niet praat Nzuzi, de 11-jarige brutale Coco en Mad, die samen met haar ouders een ongeluk heeft gehad. Haar ouders zijn toen overleden en zij heeft een groot litteken. De groep helpt Victor om de raadsels op te lossen om de as op juiste wijze uit te strooien. Victor gaat er steeds meer bij horen, maar sommige mensen in de groep hebben hun geheimen niet aan de rest verteld.

Ik vond dit boek echt heel leuk. Ik kon het niet neerleggen, want het was soms best wel spannend en het verhaal zit heel mooi in elkaar en is erg origineel. Ik had in eerste instantie niet gedacht dat het boek zo leuk zou zijn. Ook de personages vind ik heel goed, want ze maken allemaal wel foutjes en hebben ook slechte eigenschappen en daarom zijn ze juist herkenbaar. Ik ben van bijna elk personage in dit boek gaan houden. Ik vind dat de schrijver het echt heel erg goed heeft gedaan.  Ik kan het je dus erg aanraden.  

Gelezen door Nienke (14 jaar)

4.3.17

Het geheugenboek

Het geheugenboek
Lara Avery

Sammie McCoy heeft Niemann-Pick type c. Dat is een erfelijke ziekte waardoor ze onder andere haar geheugen langzaam gaat verliezen. Dat vindt ze heel erg, want ze zit bij het debatteam van haar school en doet ook mee aan wedstrijden. Als ze tijdens zo’n wedstrijd opeens een aanval zou krijgen, zou ze verliezen. Sammie wil haar debatpartner Maddie niets vertellen over haar ziekte, omdat ze denkt dat Maddie dan niet meer met haar wil samenwerken en Sammie wil ook niet zielig gevonden worden. Omdat Sammie waarschijnlijk alles gaat vergeten, schrijft ze alles wat belangrijk is op in een document op haar computer. Ze schrijft het aan Toekomstige Sam. Dat is Sammie zoals ze later hoopt te kunnen zijn. Maar als het steeds slechter gaat, beseft ze dat het door haar ziekte heel lastig gaat worden om Toekomstige Sam te zijn.


Ik vind dit boek erg leuk geschreven, omdat het is geschreven naar de toekomstige hoofdpersoon en ook omdat andere mensen soms ook in het document schrijven. In het begin leek het nog een best vrolijk normaal dagboek waarin het vooral gaat over het debatteam, vrienden en om een jongen waarop Sammie verliefd is, maar later wordt het wel een steeds heftiger verhaal. Ik vond dit boek heel mooi en de personages waren erg goed geschreven. Je leest niet alleen hoe Sammie reageert op de ziekte, maar ook de reacties van vrienden en familie. 

Gelezen door Nienke (14 jaar)

Liefde kan mislukken

 Liefde kan mislukken
Matthew Quick
 
Wanneer Portia Kane haar man betrapt op vreemdgaan met een veel jonger meisje knapt er wat in haar. Ze besluit weg te lopen naar South Jersey waar ze oorspronkelijk vandaan komt, terug naar haar moeder. Als ze daar een tijdje is komt ze in contact met een oude vriendin en krijgt ze te horen dat haar favoriete leraar Engels van de middelbare school aangevallen was door een leerling en tegenwoordig een depressief kluizenaars leven lijdt, ze besluit om hem te zoeken. Als ze hem vindt heeft hij net geprobeerd zelfmoord te plegen, toen ze dit zag besloot Portia de enige man te redden die haar ooit serieus heeft genomen en van haar hield.


Dit is een lastig boek en er gebeurd van alles en nog wat op het zelfde moment, het boek wordt ook uit verschillenden perspectieven geschreven, dit zorgt wel dat je meer dingen te weten komt over de personages en over het boek zelf. Maar het is wel verwarrend, ik raad wel aan om dit boek te lezen als je wat ouder bent. Het boek is wel heel mooi beschreven, het laat veel veel komende problemen zien en hoe mensen daarop kunnen reageren of mee kunnen omgaan. Voorbeelden van deze problemen zijn bijvoorbeeld; drugsverslaving, zelfmoord, verlies. Dus het zijn wel heftige onderwerpen maar ze worden wel mooi beschreven dus je zit wel helemaal in het boek als je eenmaal leest. Ik heb het boek in stukken uitgelezen maar dit is meer een boek om in een keer uit te lezen wil je er echt inkomen. Ik raad zeker aan om dit boek te lezen want het is mooi en anders dan andere boeken.

Gelezen door Eva (15 jaar)